Jeesus herättää uskon

Saarna Hartolan kirkossa 24.1.2021, 3. sunnuntai loppiaisesta

Mark. 1:29-39;  5. Moos.32:36-39;  2. Kor.1:3-7

 

Usko on lahja. Uskoa ei voi puristaa itsestä, jos sitä ei ole. Aika ajoin huomaan kyynisyyden tahmean otteen itsessäni. Toisinaan uskon liekki palaa hämärästi. Vastoinkäymiset kaatuvat päälle ja käyvät yli voimien. Silloin taisteluväsymys iskee.

Kyynisenä ei jaksa luottaa Jumalan hyvyyteen tai minkäänlaiseen hyvyyteen elämässä. Vanhan testamentin lukukappaleesta kuulimme: ” Herra puolustaa kansaansa, hän säälii palvelijoitaan, kun hän näkee, ettei heillä ole enää voimaa, että he ovat uupuneita, niin suuret kuin pienet”. Tekstipätkä on lohdullinen. Jumala näkee tilanteen. Alkukielessä on kuva käsistä, joista voima on lähtenyt pois.

Lukukappaleessa kuvataan Israelin kansan heikkouden tilaa. He ovat kuin sokeat, sumussa kulkijoita, jotka eivät tunnista omaa tilannettaan. Kansasta on tullut äksy ja mahtava, he ovat hylänneet Herran. Ihmiset turvautuvat pettäviin epäjumaliin ja luulevat olevansa turvassa. Tästä unesta ja harhakuvitelmista kansa herätetään näkemään oma tilansa.

Paljon on puhuttu viime aikoina valeuutisista, joihin osa ihmisistä uskoo. Valeuutinen on väärää tietoa, harhautus mielessä tehtyä. Pienen ihmisen on usein ehkä mahdotonta arvioida uutisten totuudenperäisyyttä. On oltava tarkkana, kuka tai mikä auktoriteetti tai lähde tiedon levittäjänä on. Onko taustalla luotettava taho?

Hengellisessä mielessä on hyvä olla myös lukutaitoa. Ei kaikkia saarnamiehiä ja naisia kannata kuunnella! On olemassa eksyttäjiä, ahdasmielisiä Raamatulla päähän lyöjiä.

On tärkeää, että meillä on tilaa ilmaista oma mielipiteemme, tulemme kuulluiksi. Uskon elämäkin muuttuu elämänkokemusten, tiedon, opetuksen sekä ymmärryksen myötä. Kysymyksille ja etsimiselle on annettava aikaa ja mahdollisuus. Dialogi eri tavalla ajattelevien ja uskoaan harjoittavien kesken voi olla suuri siunauksenlähde. Saamme opetalla toinen toisemme kunnioittamista ja arvostamista. Toinen ihminen ei olekaan uhka vaan haastaja yhteiseen vuoropuheluun ja jakamiseen.

 Harhakuvitelmien verkkoa kannamme mielessä, kun kyynisyyskin peittää alleen hyvän toteutumisen mahdollisuuden. Kyyninen ihminen ei jaksa uskoa ja luottaa muutoksen mahdollisuuteen. Se on kuin myrkkyä, joka tappaa uuden siemenen kasvun mahdollisuuden.

Vanhan testamentin lukukappaleen äärellä voimme kysyä millaiset ja mitkä epäjumalat meidän aikanamme sokaisevat? Missä on todellinen suoja ja turva elämään? Tavaran ja omaisuuden perässä juokseva väsyy ja uupuu, sillä lopullista turvaa ja suojaa ei niistä löydy. Valta ja kansanjoukkojen suosio voi myös sokaista ja viedä harhapoluille suosionkalasteluun.- Entäpä niin hyödylliset älylaitteet? Lasten ja nuorten liiallisesta ruutuajasta on varoitettu. Onko kännyköiden sisällön selaamisesta, somemaailmasta ja videopeleistä tullut jo epäjumala joillekin?

Voimme myös pohtia, mitä tarkoittaa nykyisen lääketieteen ja ikuista nuoruutta ihannoivan ajan keskellä se, että Jumala on elämän ja kuoleman Herra? Olisiko parempi ”vain” edistää ja turvata elämän edellytyksiä kuin jahdata lääketieteen keinoin ikuista nuoruutta?

”Sunnuntain toisessa lukukappaleessa korostuu Kristuksen seuraamiseen liittyvä ahdinko ja kärsimys, mutta yhtä lailla Kristuksen antama lohdutus seuraajilleen. Tätä lohdutusta he voivat jakaa myös keskenään. Siksi ahdinko voi koitua lohdutukseksi, jopa pelastukseksi. Jos ensimmäisessä lukukappaleessa heikkouden ja voimattomuuden syynä oli epäjumalanpalvelus, niin tässä ahdinko tulee Kristuksen seuraamisesta. Yhtälailla Jumala antaa kuitenkin kansalleen turvan, hän suojelee ja jakaa lohdutusta.”   (Mannaa taivaasta, Pauli Niemelä s. 100)

Uskonsa vuoksi ihmisiä on joutunut syrjinnän kohteeksi ja pilkattavaksi, jopa vainotuksi. Mutta samalla tämä Raamatun kohta sisältää lupauksen lohdutuksesta. ”Me luotamme lujasti siihen, että te kestätte”. Meitä ei ole jätetty orvoiksi, yksin taistelemaan, vaan jumalan Pyhä Henki on sisäinen voimamme ja turva. Kristusta saamme huutaa avuksi, kun on hätä, vaino tai mikä tahansa murhe elämässämme. Lohduttaminen tarkoittaa rinnalla kulkemista kaiken vaikean läpi. Lohdutus ei ole sitä, että vaikeudet otettaisiin pois, vaan että rinnalla kulkija ei väisty vaan kulkee vierellä. Joka päivä ja joka hetki Kristus kulkee rinnallamme.

Ehkä sinäkin olet kuullut tarinan, jossa ajatuksena on, että vaikeina aikoina Jumala kantaa ihmistä. Tällainen on tuo tarina: ”Eräänä yönä näin unta, että kuljin rannalla Jeesuksen kanssa. Tummalle taivaalle heijastui tapahtumia elämästäni. Jokaisessa kuvassa näin hiekassa kahdet jalanjäljet, toiset olivat minun, toiset Jeesuksen. Kun viimeinen kuva avautui eteeni, etsin katseellani jalanjälkiä hiekasta. Huomasin, että aina elämäni vaikeimpina ja surullisimpina hetkinä jalanjälkiä oli jäänyt vain yhdet. Sitä en voinut ymmärtää, ja siksi kysyin Jeesukselta, mitä tämä merkitsi. Herra lupasit, kun lähdin seuraamaan sinua, että kuljet kanssani koko matkan. Mutta nyt näen, että elämäni vaikeimpina aikoina hiekkaan on jäänyt vain yhdet jalanjäljet. Miksi jätit minut yksin silloin, kun tarvitsin sinua kipeimmin? Jeesus vastasi: Rakas lapseni, en ikinä jätä sinua yksin kärsimyksiin ja koettelemuksiin. Näit vain yhdet jalanjäljet siksi, että minä kannoin sinua.”

Päivän evankeliumi kertoo Jeesuksen parantamistyöstä. Hän paransi ensin Simonin kuumeisen anopin, joka heti kohta jo palveli vieraitaan. Myöhemmin Jeesuksen luo tuotiin monenlaisia sairaita ja pahojen henkien vaivaamia. Koko kaupunki suorastaan ryntäsi Simonin ja Andreaksen kodin ulkopuolella. Jeesus paransi heidät ja ajoi pahoja henkiä ulos. Hänen kädessään oli kaikki, elämä ja kuolema. Voimme kuvitella, että Jeesuksen päivä oli kiireinen. Ei siis ihme, että seuraavan päivän aamuna hän halusi olla yksin ja ehkä kaipasi myös omaa rauhaa.

Jeesus meni paikkaan, jossa sai olla yksin, ja rukoili siellä. Hän halusi olla kahden Isänsä kanssa. Kansansuosio voisi kääntyä kiusaukseksi.

Parantamisihmeet eivät ole itseisarvo, vaan kertovat Jeesuksen vallasta ja voimasta. Evankeliumi välittää meille tänään rohkaisevaa viestiä. Jeesuksella on valta parantaa, antaa elämä ja herättää usko- tänäänkin!

 

pastori Katri Ylönen