Kansien välissä Rakkaus

Kansien välissä on huikeita näkymiä. Tiettyyn aikaan ja yhteiskunnalliseen tilanteeseen, mutta myös kirjoittajan mielenmaisemaan. Olen runokirjojen äärellä.

Runot ovat tunteiden tulkkeja. Se, mitä koemme, ei usein asetu tavallisiin sanoihin tai virkkeisiin, mutta runojen kautta voimme saada kosketusta omaan sisimpäämme – kirjoittajana tai lukijana.

Runot elävät meissä eri aikoina eri tavoilla. Olen löytänyt lohtua runoista, runot ovat ravistelleet ja kirjoittaessani olen voinut olla itselleni terapeuttina. Siksi rohkenen sanoa: runot ovat kasvun matka.

Avaan kaikista puhuttelevimman kirjan kannet. Raamatun kannet. Astun sisälle kuin kirjastoon, koska Raamatun 66 kirjaa edustavat erilaisia kirjallisuustyylejä. Myös runoutta. Psalmit ovat runomuotoista rukousta ja laulua.

Psalmeissa on läsnä elämän koko kirjo. Niissä ihminen vuodattaa sydäntään Jumalalle. Toisinaan hän kertoo yksinäisyydestään, peloistaan, masennuksestaan, kärsimyksestään ja toisinaan suorastaan janoaa kostoa. Kielikuvat ovat välillä rajujakin. Painan pääni alas: tuttua.

”Kuinka kauan huolet painavat mieltäni ja sydäntäni jäytää tuska? Kuinka kauan viholliseni ovat voitolla?” (Ps. 13:3)

Psalmeissa on myös iloa, kiitosta ja ylistystä. Ja miten upeaa runollista kieltä! Herra on hyvä! Hän auttaa ja pelastaa! Tähänkin voin yhtyä. Aamen, näin on!

”Minä luotan sinun armoosi, saan iloita sinun avustasi. Minä laulan kiitosta Herralle, hän pitää minusta huolen.” (Ps. 13:6)

Oman elämäni tuskissa, pettyneenä itseeni ja muihin, olen psalmirunoilijoiden tavoin saanut kokea Jumalan antaman rauhan, levon ja avun. Minut on armahdettu ja minua myös kutsutaan anteeksiantajan paikalle.

Psalmien runollinen kieli kertoo minulle Jumalasta paljon. Jumala kestää tunteemme, niitä ei tarvitse piilotella Häneltä. On lupa tuntea!

Kerro tunteesi Jumalalle. Hän kuuntelee, kestää ja auttaa. Et ole yksin, vaan sinua kantavat iankaikkiset käsivarret. Samalla sinua kutsutaan kasvun matkalle, lähimmäisyyteen.

Läpi Raamatun erilaisten kirjojen olemme valtavan sanoman äärellä. Jokainen kirja kertoo Jumalan pelastavasta rakkaudesta ihmiskuntaa kohtaan.

Siis sinua ja minuakin. Ajattele, kuulumme suureen suunnitelmaan. Eri aikoina, eri tyylisinä. Ilman omia ansioitamme, koska Jeesus maksoi meistä täyden hinnan.

 

Kirsi Männistö, diakoniatyöntekijä

 

Kirjoitus oli tarkoitettu julkaistavaksi 6.7.2023 runon ja suven päivänä.

Vanha kulunut Raamattu.