Hartolan hautausmaa

Kirkkotie 2, 19600 Hartola

Hartolan hautausmaa

Hartolan hautausmaa sijaitsee keskellä kirkonkylää kirkon välittömässä läheisyydessä.

Hartolan hautausmaa on siirretty vanhan  kirkon luota nykyiselle paikalleen noin 1776. Samalta ajalta on myös hautausmaalla sijaitseva punamullalla maalattu vanha ruumishuone. Sen jälkeen hautausmaata on laajennettu useita kertoja, viimeksi sotien jälkeen 1940-luvun lopulla.

Hautausmaalla on Evert Porilan vapaussodan sankaripatsas, joka on paljastettu 24.10.1920. Kirjailija Maila Talvion toimesta hautausmaalle hankittiin Unohdettujen hautaristi 1927. Sankarihauta-alueella sijaitseva Heikki Konttisen sankaripatsas, jonka reliefissä on seisova sotilas, paljastettiin vuonna 1955. Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkin teki Veikko Leppänen 1956. Hautausmaalla on myös V. Höykinpuron veistos Polvistunut tyttö vuodelta 1967.

Hautausmaalla on muistolehto sekä muualle haudattujen muistomerkki.