Virkatodistus ja sukuselvitys

Tainionvirran seurakunnan asiaspalvelusta voi tilata

Virkatodistus (ns. elää-todistus)

Todistus elossa olevasta seurakunnan jäsenestä tilataan siitä seurakunnasta, jossa hän on kirjoilla. Todistusta tilattaessa on ilmoitettava henkilötiedot sekä todistuksen käyttötarkoitus. Todistuksen voi tilata myös Lahden aluekeskusrekisteriin kuuluvien osakasseurakuntien kirkkoherranvirastoista tai Lahden seurakuntayhtymän asiointi- ja palvelupisteestä (Vapaudenkatu 6).

Virkatodistus (ns. elää-todistus) ulkomaan viranomaisille

Ulkomaan viranomaisia varten voimme toimittaa virkatodistuksia monikielisellä lomakkeella. Lomakkeen kielinä ovat suomi, ruotsi, englanti, saksa ja ranska.

Ulkomaan viranomaiselle toimitettava virkatodistus tulee vahvistaa julkisen notaarin  toimesta. Lisäksi voidaan tarvita vielä ulkoasiainministeriön ja kyseisen valtion edustusten vahvistaminen. Virkatodistuksen vahvistaminen jää asiakkaan tehtäväksi.

Sukuselvitys vainajasta

Sukuselvitystä tarvitaan yleisimmin perunkirjoitukseen ja kuolinpesän asioiden hoitoon. Vainajasta tarvitaan perunkirjoitusta varten katkeamaton sukuselvitys 15 ikävuodesta lähtien.

Vuoden 2013 alusta alkaen on otettu käyttöön kirkon yhteinen jäsenrekisteri, joka kattaa kaikki Suomen evankelis-luterilaiset seurakunnat 1.10.1999 alkaen. Tämä tarkoittaa, että seurakunta, jossa henkilö on ollut viimeksi kirjoilla, voi yhdellä todistuksella todistaa henkilön 1.10.1999 jälkeiset kirjoillaoloajat eri ev. lut. seurakunnissa. Tätä aikaisemmat seurakunnissa kirjoillaoloajat täytyy vielä toistaiseksi tilata aikaisemman käytännön mukaisesti kyseisistä seurakunnista henkilön täytettyään 15 vuotta. 

Lahden aluekeskusrekisteriin kuuluvat Lahden seurakuntayhtymän seurakuntien (Keski-Lahti, Laune, Joutjärvi, Salpausselkä ja Nastola) lisäksi Asikkalan, Heinolan (Heinolan kaupunki- ja maasrk), Hollolan (myös Hollolan kappeliseurakunnat Kuhmoinen, Kärkölä ja Padasjoki), Iitin, Orimattilan (myös Orimattilan kappeliseurakunta Artjärvi) ja Tainionvirran (Hartola ja Sysmä) seurakunnat. 1.9.2021 alkaen rekisteriin liittyvät seurakunnat: Hamina, Hirvensalmi, Hyvinkää, Imatra, Järvenpää, Myrskylä, Mäntsälä, Mäntyharju, Pornainen, Savonlinna. Lahden aluekeskusrekisterin seurakuntien osalta riittää vain yksi virkatodistustilaus (sukuselvitys). Mainitse tilausta tehdessä, minkä seurakuntien osalta todistus tilataan. Voit tilata todistuksen mistä tahansa aluekeskusrekisterin seurakunnasta.

Jos henkilö ei ole kuulunut mihinkään seurakuntaan, on sukuselvitys tilattava maistraatista.

Valmis sukuselvitys pyritään toimittamaan kahden viikon kuluttua tilauksesta. 

Sukuselvitystä ei saa käyttää sukututkimukseen. Väestötietolain 30 § 1 momentin mukaan tietoja saa käyttää ainoastaan siihen tarkoitukseen, johon ne on luovutettu.

Virkatodistuksen ja sukuselvityksen tilaaminen

Virkatodistusten ja sukuselvitysten hinnat Lahden aluekeskusrekisterin palvelumaksuhinnastossa. Asiakastiedote virkatodistusmaksuista 01.01.2020 alkaen. 

 

Sukututkimus

Tainionvirran seurakunnan (Sysmä ja Hartola) jäsenenä olleista henkilöistä ja heidän sukunsa vaiheista voi tilata sukututkimuksen kirkkoherranvirastosta. Sysmän ja Hartolan seurakuntien vanhimmat käytössämme olevat kirkonkirjat ovat 1850-luvulta. Tätä vahemmat kirkonkirjat löytyvät Kansallisarkiston digitaaliarkistostaLinkki avautuu uudessa välilehdessä. Suomen sukuhistoriallisella yhdistyksellä on myös digiarkistoLinkki avautuu uudessa välilehdessä, jossa on nähtävillä vanhempia kirkonkirjoja. 

 

Sukututkimuksen tilauslomakkeen täytettyäsi voit lähettää sen joko
• Kirjeitse: Tainionvirran seurakunta, Uotintie 7, 19700 Sysmä 
• Sähköpostitse: tainionvirta@evl.fi
 

Siirry sukututkimuksen tilauslomakkeelle tästä.Linkki avautuu uudessa välilehdessäLinkki avautuu uudessa välilehdessä

Huom! Lomake on tallennettava ENSIN omalle koneelle, jotta siihen voi kirjoittaa ja tallentaa tietoja. Sen jälkeen lomakkeen voi lähettää edelleen sähköpostin liitetiedostona tai kirjeenä. Lomaketta ei suositella lähettäväksi sähköpostilla (ellei käytettävissä ole turvasähköpostia), koska se sisältää henkilötietoja.

Tilattaessa sukututkimusta tulee tietää vähintään henkilön nimi ja syntymäaika sekä milloin hän on Sysmässä/Hartolassa ollut (muuttoaika Sysmään/Hartolaan ja/tai muuttoaika pois).


Sukututkijan tulee toimittaa sukututkimusrekisteriä koskeva tietosuojaseloste tai muu vastaava asiakirja tilauksen yhteydessä. 

Tietoja suvun elossa olevista jäsenistä on hyvä ensisijaisesti kerätä heiltä itseltään. Tällöin voidaan varmistua tietojen oikeellisuudesta ja siitä, ettei rekisteröity halua käyttää hänelle tietosuoja-asetuksen 21 artiklassa annettua oikeutta vastustaa omien tietojensa käsittelyä sukututkimuksessa.

Teemme tällä hetkellä Hartolan ja Sysmän seurakuntien lisäksi Hollolan seurakunnan ja kappeliseurakuntien ( Hämeenkoski, Padasjoki, Kuhmoinen, Kärkölä) sukututkimukset. 

Toimitusaikamme on noin 3-6 kuukautta. Toimitusaika saattaa vaihdella ja olla toisinaan pidempikin. 

Sukututkimusten maksut

Sukututkimuksen hinta on 45 euroa; jos laatimisesta aiheutuu työtä enemmän kuin 30 minuuttia, veloitetaan lisämaksuna jokaiselta alkavalta 30 minuutin jaksolta 20 euroa.

Tieteellisen tutkimuksen hinta 45 euroa; jos laatimisesta aiheutuu työtä enemmän kuin 30 minuuttia, veloitetaan lisämaksuna jokaiselta alkavalta 30 minuutin jaksolta 20 euroa. 

Maksullisen todistuksen lähettämisestä postitse peritään lisäksi toimitusmaksu 5,50 euroa. Maksukehotuksesta veloitetaan 5 euroa.

Omatoimisen sukututkimuksen tekeminen

Omatoiminen sukututkimuksen tekeminen on mahdollista vain sataa vuotta vanhemmasta materiaalista. Sukututkija voi ottaa yhteyttä suoraan siihen seurakuntaan, minkä kirkonkirjoja hän haluaisi tutkia. Hartolan ja Sysmän kirkonkirjojen osalta voit olla yhteydessä kirkkoherranvirastoon