Hautaan siunaaminen ja hautajaiset

Läheisen kuolema on syvä ja voimakas kokemus. Kuolema on aina yllättävä – odotettunakin. Seurakunta haluaa auttaa suuren surun kohdatessa.

Hautajaisia järjestettäessä ota yhteyttä kirkkoherranvirastoon. Siellä sovitaan siunaustilaisuudesta, hautauksesta ja muista kuolemaan liittyvien käytännön asioiden järjestelyistä.

Tältä sivulta löydät hautaukseen liittyvät hinnastot.

Muistotilaisuuden voi järjestää veloituksetta seurakunnan tiloissa, kun vainaja on Tainionvirran seurakunnan  jäsen.

Hautauslupa toimitetaan seurakuntaan

Hautaaminen edellyttää hautauslupaa.

Kun ihminen kuolee sairaalassa tai muussa laitoksessa, omaiset saavat hautausluvan hoitohenkilökunnalta.

Kotona tapahtuneen kuoleman selvittäminen hautausluvan saamiseksi käynnistyy yhteydenotolla terveyskeskukseen. Jos kuolema tapahtuu tapaturmaisesti, poliisi ottaa yhteyden omaisiin ja tarvittaessa opastaa järjestelyissä.

Lähiomainen saa halutessaan tiedon vainajan kuolinsyystä lääkäriltä tai Tilastokeskuksesta. Seurakunnalle ei tule tietoa kuolinsyystä.

Tapaturmatilanteissa poliisi vastaa vainajan kuljetuksesta, muissa tapauksissa omaiset voivat sopia siitä hautaustoimiston kanssa.

Tuhkaaminen ja tuhkan sirottelu

Jos vainaja tuhkataan, niin pääsääntöisesti tuhka haudataan hautausmaalle arkkuhautaan tai uurnahautaan. Uurnalehdossa on vaihtoehtoisesti olemassa myös anonyymialue.

Tuhka voidaan haudata tai sirotella maanomistajan luvalla esim. mökille ja kaava-alueen ulkopuolella asuintontillekin. Aina pitää kuitenkin muistaa, että jos tontti menee myyntiin, ostaja voi tulkita maalle haudatun tai sirotellun tuhkan tontin rasitteeksi. Jos kyseessä on kaupungin vuokratontti, maanomistaja on kaupunki.

Tuhka voidaan sirotella myös vaikkapa järveen. Siihen tarvitaan vesialueen omistajan lupa.

Hautauspalvelu ja hinnasto

YouTube-video

Läheisen kuolema on syvä ja voimakas kokemus. Kuolema on aina yllättävä - odotettunakin. Hautajaisjärjestelyissä noudatetaan vainajan tahtoa.

Ennen hautajaisia

Hautajaisten järjestäminen kannattaa aloittaa ottamalla yhteyttä joko oman seurakunnan kirkkoherranvirastoon, päivystävään pappiin tai hautaustoimistoon. Siunaamistilaisuudesta voi tehdä vainajan näköisen.

Hautaan siunaaminen

Ylösnousemus tuo toivoa kuoleman hetkeen. Jeesuksen sovitustyön ja ylösnousemuksen kautta meillekin on valmistettu sija taivaan kodissa.

Hautaan siunaamisen merkitys

Kaikilla on oikeus tulla haudatuksi kotikuntansa seurakunnan ylläpitämälle hautausmaalle.

Hautaus ja hautapaikka

Kuoleman koskettaminen paljastaa elämän rajallisuuden. Omien läheisten lisäksi tukea antaa myös seurakunta.

Kuoleman jälkeen on toivoa

Lapsen kuoleman suuressa surussa ei tarvitse selvitä yksin. Läheisten lisäksi sekä kotikunta että kirkko auttavat.

Lapsen kuoleman surussa ei tarvitse selvitä yksin